Po√ętische studentenkorf, verpakt in keramiek

30 oktober 2013

Zes wit-, blauw- en grijstinten, toegepast in vier mixvariëteiten. Een rijk pallet om wolkenpartijen mee te schilderen. In pointillistische stijl. Op een ‘megadoek’: de gevels van de Student Cloud in Utrecht, dé studentenstad van Nederland, op te leveren in 2015. Jan Tichelaar zei dat het kon. Architect Haiko Meijer stak er zijn nek voor uit. Opdrachtgever SSH raakte, na een bezoek aan Koninklijke Tichelaar in Makkum, in de wolken van het concept.

De droom begon met twijfels van SSH, specialist in studentenhuisvesting, over toepassing van composiet gevelbekleding, voorgesteld in de eerste presentatiefase. Of er nog eens serieus onderzoek verricht kon worden naar alternatieven. Geen probleem. Onix Architecten, het bureau van Haiko Meijer en Alex van de Beld, maakt van haar opdrachtgevers bij voorkeur medeauteurs. Hoe meer betrokkenheid, hoe beter.

Het oude met het nieuwe verbinden
Haiko Meijer: “Binnen de budgettaire kaders hebben we verschillende opties bestudeerd. Tijdens een bezoek aan een bouwplaats zag ik tegelzetters aan het werk en ging er een lampje branden. Ik was al langere tijd geboeid door de manier waarop Tichelaar zichzelf opnieuw weet uit te vinden met eerlijke, natuurlijke producten in een eigentijdse, hightech context. Ook bij ons bureau is dat een belangrijk thema – de verbinding tussen oud en nieuw. Het momentum voor een ontmoeting met Jan Tichelaar was daar.”

Maar laten we bij het begin beginnen, de opdracht om voor een stedelijke/parkachtige locatie in Utrecht, Midden-Nederland, een complex te ontwerpen om 650 studenten te huisvesten. Haiko Meijer, niet een man om voor uitdagingen weg te lopen, schrok aanvankelijk. Kan een gebouw met een dergelijke capaciteit nog neem menselijke maat hebben? Kun je vanuit die schaalgrootte natuurlijke verbindingen met de omgeving leggen? Meijer zocht houvast in de poëzie. Hij schreef onder meer: 

650 studenten bewegen
het lijken soms wolken 
ze komen en gaan 
maar blijven soms hangen  
er is rust als de mist  
maar ook dynamiek als de bliksem… 

 

Compact, luchtig, speels
Het thema van de Student Cloud was daar. En stapsgewijs werden de contouren van een bijzonder woon- en leefgebouw zichtbaar. Voor het te realiseren bruto leefoppervlak van 25.000 m², krijgt de Student Cloud een opmerkelijk compact, luchtig en speels karakter. De gelaagde hoofdvorm toont twee gezichten: voornaam en stedelijk, met een scharnierende woontoren die naar de wolken reikt, open en landschappelijk, met een verspringend volume dat via een collectief bewonersbordes uitwaaiert naar de parkachtige omgeving. Energie- en groenvoorzieningen zijn slim verdeeld over de diverse dakniveaus.

De Student Cloud, waarvan de oplevering is voorzien in 2015, wordt opgetrokken uit prefab gevelpanelen. Deze zijn speciaal voor het project ontwikkeld. Haiko Meijer van Onix Architecten: “Vanaf het moment dat ik Koninklijke Tichelaar Makkum bij de plannen betrok, zijn we in een soort draaikolk terechtgekomen. Jan Tichelaar was meteen enthousiast en zag mogelijkheden: steenstrips met een speciaal glazuur, te assembleren tot sandwichpanelen. SSH was enthousiast, maar wilde wel bewijzen, referenties. Ook het bouwbedrijf en de welstandscommissie moesten overtuigd worden. Ik wist zeker dat dit mooi en bijzonder kon worden en heb de volle verantwoordelijkheid genomen.”

Waarde creëren in alle segmenten
De gevels van de Student Cloud krijgen het aanzien van tegelwanden met een bijzondere tactiliteit. De verschillende patronen en kleurnuances vormen samen met het schorsmotief een eindeloze variatie in zachte wolkenpartijen en een rijk gemêleerd geveloppervlak. Haiko Meijer, die zich in zijn werk vaak laat leiden door het karakter van geselecteerde materialen: “De bijzondere inhoud en het uitzonderlijke omhulsel laten zien dat je in alle segmenten waarde kunt creëren. Door samen durf en betrokkenheid te tonen, door inventief om te gaan met budgetten. Natuurlijk zijn de gekozen gevelpanelen duurder dan conventionele oplossingen. Dankzij slimme besparingen op andere onderdelen, konden we binnen budget blijven. Een extra voordeel is dat het gebouw straks in de exploitatie buitengewoon onderhoudsvriendelijk is. Aan glazuur hecht geen vuil. Het is een detail. Alle details bij elkaar maken echter dat je bepaalde esthetische keuzes kunt maken die de verwachtingen overtreffen.” Lees meer over Onix Architecten.

Wolkenpartijen van geglazuurde steenstrips, verwerkt tot sandwichpanelen. Hoe komt dat tot stand? Lees ook The Making Of...

 

Betrokken architectuur, prefab bouwtechniek en ambachtelijkheid komen samen in de Student Cloud

Project: Student Cloud, Utrecht (studentenhuisvesting)
Opdrachtgever: SSH
Project architect: Haiko Meijer/Onix Architecten
Project Team: Haiko Meijer, Alex van de Beld, Joost Maatkamp, Rene Harmanni, Reni Bouwhuis, Fadi Alnajar, Peter de Kan en Philip Göransson.