'Een festival waar de zee de grens aangeeft en niet de dranghekken’

17 oktober 2013

Festivalbezoekers lopen weg met kommen en borden van waddenklei

Op 6, 7 en 8 september vond op Vlieland de vijfde editie van Into The Great Wide Open plaats, een belevenis die meer is dan een muziekfestival. Het was een editie om in te lijsten, schrijft een deelnemer op Into The Great Wide Open. Meer dan 6.000 bezoekers genoten van originele popacts, kunst en cultuur, vrolijke kinderattracties, oesters van het wad en een voedzame warme maaltijd, geserveerd op borden van waddenklei. De borden, van de serie Fundamentals of Makkum, mochten ze houden.

Into The Great Wide Open is een uniek samenzijn op Vlieland, dat een intiem festivalgevoel koppelt aan de vrijheid en weidsheid van de wadden. Het hoofdgerecht bestaat uit muziek, met dit jaar optredens van onder meer Adam & The Relevants, Afterpartees, Bente, Blaudzun en Claw Boys Claw. De programmering om de muziek heen is echter minstens zo interessant: kunstprojecten, film en kinderattracties als de Limonade Windmolen en zelf knuffelmonsters maken. Het ene moment sta je op het concertveld bij het podium, het andere moment zing je bij het kampvuur volksliedjes mee.

Kommetjes van waddenklei
Het festival is vijf jaar geleden geïnitieerd door een gemêleerde groep gepassioneerde liefhebbers van het autovrije Vlieland, één van de meest bijzondere Waddeneilanden van Nederland. Zij zochten in 2012 contact met Jan Tichelaar om hem te interesseren voor een mogelijk sponsorschap. Als directeur van een familiebedrijf met een sterke streekverbondenheid, en als pleitbezorger van lokale initiatieven, hoefde Jan niet lang na te denken. En hij had meteen een briljant idee. In plaats van sponsoring in klinkende munt, stelde hij een bijdrage in natura voor: met smakelijk eten gevulde kommetjes, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan het festival. 

Een goed gevuld bord van waddenklei
Jan Tichelaar dacht daarbij aan Fundamentals of Makkum, ontworpen door Atelier NL, en dan met name aan de kommetjes die zijn vervaardigd uit in Noord-Nederland opgegraven klei. Waddenklei, wel te verstaan, om de cirkel mooi rond te maken. De organisatie was enthousiast, de festivalbezoekers waren enthousiast. De goed gevulde kommetjes waren in no time uitverkocht. Ze werden gekoesterd en ze gingen mee naar huis. Voor herhaling vatbaar? Zeker. Dit jaar konden de festivalgangers hun eerste verzamelstuk met een tweede aanvullen: een authentiek, handgemaakt en gestempeld bord van waddenklei. Overigens, het sympathieke jaarlijkse festival kan altijd donateurs gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website.

Bekijk ook:

Fundamentals of Makkum kleiservies

Nederland eet van klei met Fundamentals of Makkum

Atelier NL - Een tijdreis naar 'de ziel der dingen'