Hollands glorie in downtown New York

21 november 2013

Knopen en porseleinen kralen verweven tot wereldgordijn

Het was een Nederlands feestje, de opening van de nieuwe North Delegates’ Lounge in het VN hoofdkwartier in hartje New York. Koningin Máxima en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verrichtten het ceremonieel. Er was nog een koninklijk aspect. De porseleinen kralen in het door Hella Jongerius ontworpen gordijn werden bij the Royal Tichelaar in Makkum ondergedompeld in een glazuurbad.

Het herontwerp van de Lounge is onderdeel van de totale renovatie van het VN Hoofdkwartier. Nederland heeft het ontwerp als het ware aan de VN gedoneerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg 4 designers om een interdisciplinair team samen te stellen, en daarmee een ontwerp voor de ruimte te maken. Hella Jongerius verzamelde een creatief topteam om zich heen: architect Rem Koolhaas (OMA), beeldend kunstenaar Gabriel Lester, grafisch ontwerper Irma Boom (Irma Boom Office) en designcritica Louise Schouwenberg, en won daarmee de opdracht. Ook Koninklijke Tichelaar Makkum, waarmee Hella Jongerius sinds 1999 een creatieve relatie onderhoudt, speelde een bescheiden rol.

Hollands glorie
Vanuit de verschillende creatieve disciplines is een bijzonder concept ontstaan voor de nieuwe ruimte waarin de groten der aarde in informele sfeer wereldzaken bespreken. Kunst, design, architectuur en ambachtelijkheid vloeien er harmonieus samen. Voor de royale raampartij van de Lounge ontwierp Jongerius haar Knots & Beads Curtain – een oer-Hollands knopen & kralen gordijn. 

De ambitieuze afmetingen zijn minder Hollands: zeven meter hoog bij veertien meter breed. De kralen zijn van porselein, volgens een eeuwenoude methode gedoopt in wit glazuur. Dat gebeurde in Makkum, met de gebruikelijke toewijding van gepassioneerde vaklieden, precies dat waar het familiebedrijf haar goede naam aan dankt. In totaal gingen 30 duizend kralen in bad! Het katoenen touw waarmee de kralen tot een licht en luchtig scherm aaneen werden geregen, is geknoopt volgens oude maritieme tradities. Puur Hollands glorie. Het gordijn van zeven bij veertien meter werd niet alleen gemaakt door de vakmensen van Tichelaar, maar ook ter plaatse in New York geïnstalleerd.

Lees ook:

B-set een ode aan de imperfectie van het ambacht

Hella Jongerius legt nieuwe relatie tussen 'subject' en 'object'