Parels van Makkum – de finishing touch

15 december 2013

In 2005 stapt Koninklijke Tichelaar Makkum in de wereld van de mode. Het begin is bescheiden: een serie knopen en een handbeschilderde porseleinen dop voor de sterk gestileerde kristallen orson + bodil parfumfles. De samenwerking met de man achter het label orson + bodil, Alexander van Slobbe, smaakt naar meer. De vormgever en het oudste bedrijf van Nederland vinden elkaar in hun gedeelde passie voor ambacht, historie en kwaliteit.

Alexander van Slobbe en Jan van Tichelaar raken geïnspireerd door de eeuwenoude symboliek van de parel. Eeuwigheid, wijsheid, onsterfelijkheid – het zijn allemaal karaktereigenschappen die door verschillende culturen aan de parel zijn toegeschreven. Voor vormgever Alexander van Slobbe is de parel op de eerste plaats een waardevol kleinood dat bij uitstek geschikt is voor onderscheidende, eigentijdse sieraden, waarin design en ambachtelijkheid samensmelten.

Gedeelde passie voor ambachtelijke producten
De vormgever: “Mijn samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum is ingegeven door ons gedeelde respect voor ambachtelijke technieken en producten. Het idee voor Parels van Makkum was er ineens. De oester opende zich door een bijzondere chemie, zeg maar. Ik vind ze persoonlijk erg mooi geworden, aaibaar. In onze winkel in Amsterdam hebben ze een prominente plaats. Sommige varianten associeer ik met Nederlandse folklore. Dat is het mysterieuze: Parels van Makkum zijn van nu, maar zouden net zo goed al een eeuw kunnen bestaan. Dat komt doordat ze met de hand gemaakt zijn, volgens traditionele processen. Dat maakt van elke parel een uniek kleinood.”

Parelcolliers op maat
De reacties op de eerste serie handgemaakte faience Parels uit Makkum die in 2006 voor het eerst te zien is, zijn enthousiast. De verfijnde collectie wordt in 2011 uitgebreid met een nieuwe serie, waarbij Alexander van Slobbe teruggrijpt op de geschiedenis van costume jewelry uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Parels van Makkum laten een rijk pallet aan kleurencombinaties, glazuurvariaties en decoraties zien. De schaal verglijdt van ‘Oudhollands’ tot ‘grafisch/minimalistisch’. Alle parels zijn los verkrijgbaar, maar ook als collier, met een fraai bijpassend zijden lint. Colliers laten zich naar persoonlijke smaak samenstellen.

Wilt u met de Parels van Makkum uw eigen parelcollier samenstellen?

U vindt de complete collectie in ons webwinkel >>