The Making Of: Ontwikkelen en bouwen onder toezicht

15 december 2013

Bij elke steen die in de City of London wordt verschoven, kijken de officiële instanties kritisch mee. Ook de prototypes van de bouwelementen voor de achtergevel van 5-7 Saint Helens Place zijn intensief gekeurd en getest onder het toeziend oog van de inspecteurs van de Planning Department die namens het stadsbestuur waakt over de planologische inrichting van de City. Aan de feitelijke productie van de handgemaakte geglazuurde bouwelementen ging een langlopend en zorgvuldig voortraject vooraf.

Het traject begon met een strak bemonsteringschema om te komen tot de ideale materiaal- en vormkeuzes. Voor dit project is gekozen voor de volledige ontwikkeling en productie van nieuwe gevelelementen in plaats van halffabricaten in te kopen en deze van een glazuur te voorzien. De toegepaste techniek is slibgieten. Bij deze techniek worden gipsen mallen gevuld met vloeibare klei, dat indikt omdat het water uit de klei door het gips wordt aangezogen. Binnen de mal vormt zich zo de vereiste vaste materie. Het kleimengsel is met verschillende additieven versterkt om de zeer zware wanddiktes van 25 tot 40 mm te kunnen bereiken. Door ons laboratorium wordt de kwaliteit van elke productiestap zorgvuldig in kaart gebracht en beoordeeld.

Glazuur
Aanvankelijk is geëxperimenteerd met twee glazuurnuances: blauwrood en roodwit. Op basis van verschillende mock-ups is gekozen voor de blauwrode variant. De glazuur is opgebouwd uit twee componenten. In totaal worden volgens de slibgiettechniek ruim 10 duizend keramische bouwelementen gemaakt in meer dan 60 modellen, die allemaal in de eigen ovens worden gestookt. De kant en klare modules worden geleverd aan Szerelmey Ltd. in Londen, die verantwoordelijk is voor de gevelbouw. De bouwmodules worden gemonteerd in roestvrijstalen frames. De driedimensionale gevel die zo ontstaat, wordt in de laatste fase afgevoegd.

Visitekaartje
De productie van complete ‘bouwblokken’ van deze dikte en dit afwerkingniveau is nieuw voor onze onderneming. We slaan hiermee de weg in van co-createur en producent van unieke authentieke gevelmaterialen voor internationale architecten en projectontwikkelaars. De verrichtingen zijn niet onopgemerkt gebleven. Het visitekaartje dat we in de City of London mochten afgeven, heeft nog voor de feitelijke bouw begonnen is geleid tot enkele interessante aanvragen en studies. Eric Parry Architects heeft aangegeven opnieuw gebruik te willen maken van onze expertise: we zijn momenteel bezig met een vergelijkbaar project in Londen en zelfs in Qatar. Wordt vervolgd. 

Naar het St. Helens project >>
Naar het profiel van Eric Parry >>