Vrouwen stralen met oorbellen uit Makkum

15 december 2013

Vast onderdeel van de collectie Parels van Makkum is een kleurrijke serie oorbellen, eveneens ontworpen door Alexander van Slobbe. Ze zijn verfijnd van vorm en fraai gedecoreerd.

Alexander van Slobbe en Koninklijke Tichelaar Makkum vinden elkaar in 2005. Van Slobbe, die woont en werkt in Friesland, bewondert het aardewerkbedrijf om het bewaard gebleven ambachtelijk vakmanschap en vindt het extra bijzonder om samen te werken met het oudste bedrijf van Nederland. In het werk van de klassiek geschoolde vormgever, hebben traditionele waarden en ambachtelijke ontwerp- en maaktechnieken altijd centraal gestaan, ook toen dit nog bij lange na niet ‘en vogue’ was.

Verfijnd van vorm en decoratie
De samenwerking begon met een serie porseleinen knopen en een handbeschilderde dop voor de orson + bodil parfumfles. In 2006 volgde het gezamenlijke project Parels van Makkum. Geïnspireerd door de magie en symboliek van de parel, ontwierp Alexander van Slobbe een eerste serie vergrote, afgekante en halve parels, verfijnd van vorm en decoratie en gemaakt volgens traditionele faience technieken. De parels worden in het atelier van Koninklijke Tichelaar Makkum met de hand beschilderd! In 2011 wordt de collectie uitgebreid.

Binnen de collectie hebben oorbellen direct een bijzondere plaats gevonden. Van Slobbe koos voor de druppelvorm, geïnspireerd door ‘Meisje met de Parel’ van kunstenaar Johannes Vermeer. De collectie biedt een rijke schakering aan kleurnuances: wit, groen, rood, zwart en platina. Er is bovendien een versie, waarin 24 karaats goud is gebruikt.

Naar de collectie >>