Alessandro Mendini

Architect Alessandro Mendini werd in 1931 in Milaan geboren (overleden 18 februari 2019). Hij was hoofdredacteur van de tijdschriften Casabella, Modo en Domus. Monografieën over zijn individuele werk en zijn projecten met de Alchimia-groep zijn in verschillende talen gepubliceerd.

Hij ontwierp objecten, meubels, conceptinterieurs, schilderijen, installaties en architectuur. Internationale samenwerkingen omvatten Alessi, Philips, Cartier, Swatch, Hermès en Venini. Alessandro Mendini was een ontwerp- en imagoconsulent voor verschillende soorten bedrijven, van Italië tot het Verre Oosten. Hij was erelid van de Bezalel Academie voor Kunst en Design in Jeruzalem. In 1979 en 1981 ontving hij de Compasso d'Oro van ontwerp; in Frankrijk droeg ​​hij de titel van Chevalier des Arts et des Lettres; Hij was de ontvanger van een eretitel van de Architectural League of New York en ontving een eredoctoraat van de Milanese Polytechnic in Italië en van de Ecole normal supérieure de Cachan in het Frans. Aan de Universität für angewandte Art in Wenen werkte Mendini als professor in design. Hij was ereprofessor aan de Academische Raad van de Gangzhou Academie voor Schone Kunsten in China. Zijn werk is te zien in vele musea en privécollecties.

Met zijn broer Francesco Mendini opende hij in 1989 Atelier Mendini in Milaan. Projecten omvatten de Alessi-fabriek in Omegna; het nieuwe Olympische zwembad in Triëst; een aantal metrohaltes in Napels; de verbouwing van het stadhuis van Napels, het Byblos Art Hotel Villa Amistà in Verona; de nieuwe kantoren van de Trend Group in Vicenza; de vernieuwing van drie industriegebieden met gebouwen voor handel, kantoren, appartementshotels en woningen in Milaan Bovisa; de Ionische zee van de stad Catanzaro; een toren in Hiroshima, Japan; het Groninger Museum in Holland; een district van Lugano, Zwitserland; het kantoorgebouw Madsack in Hannover, een commercieel gebouw in Lörrach, Duitsland en andere gebouwen in Europa en de VS. Mendini en het Atelier coördineren momenteel een openbaar project in Korea met een aantal gebouwen: "Milan Design City", met het nieuwe beursterrein Incheon en een filiaal van de Triennale di Milano.

Alle verschillende soorten werk van Mendini - theoretisch, geschreven en ontwerpgericht - bewegen zich op het kruispunt tussen kunst, design en architectuur. 

partners
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home