Koen van Velsen

Koen van Velsen (1952) begon zijn eigen bureau in 1977. Zijn werk omvat een breed scala van disciplines variërend van architectuur tot interieur, masterplanning en landschapsarchitectuur. De omvang en complexiteit varieert van kleinschalige projecten tot grote publieke gebouwen in complexe stedelijke of landschappelijke omgevingen. Gerealiseerde projecten in Nederland omvatten o.m. de multiplex bioscoop aan het Schouwburgplein in Rotterdam, het stadskantoor en publieke ruimte in Terneuzen, het Universiteitsmuseum in Utrecht, de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam, het kantoor voor het Commissariaat voor de Media in Hilversum, kantoorgebouw en conferentiecentrum de Kennispoort in Eindhoven en de nieuwe trein- en busterminal in Breda.  

Ondanks de verscheidenheid hebben de projecten van Koen van Velsen architecten ook veel overeenkomsten, zoals de aandacht voor de inpassing van het gebouw in de omgeving, samenhang, beleving, ruimtelijke kwaliteit en materialisatie en detail. 

Van Velsen heeft een aantal onderscheidingen ontvangen voor zijn werk zoals de Mart Stam Prijs toegekend door de gemeente Amsterdam en de Rietveld Prijs voor het Universiteitsmuseum in Utrecht. In 2002 ontving van Velsen de BNA kubus van de Bond van Nederlandse Architecten voor zijn complete oeuvre. Koen van Velsen was genomineerd voor de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2003 voor het kantoor voor het Commissariaat voor de Media en was in 2011 finalist voor zijn revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem. Het revalidatiecentrum is in 2010 tevens verkozen tot Gebouw van het Jaar 2010 door de Bond van Nederlandse Architecten en tot winnaar van Dutch Design Award Publieksprijs en van de eerste Hedy d’Anconaprijs. 

In 2007 werd een overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden in het Museum Hilversum, Nederland. In hetzelfde jaar is zijn meest recente monografie, ‘Zestien Projecten’ gepubliceerd. 
partners
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home