Tuinvazen Paleis Het Loo, Paleis Het Loo

Locatie: Paleis Het Loo
Opdrachtgever: Paleis Het Loo
Projecttype: kunst & design
Product: aardewerk
Voor de tuinen van Paleis Het Loo zijn  45 bijzondere Delfts blauwe tuinvazen vervaardigd door Koninklijke Tichelaar.  De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in  de 17e eeuw zijn gemaakt voor de eerste bewoners van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary. Het plaatsen van deze vazen in de paleis- tuinen is de bekroning van de tuinrenovatie. Het project kwam tot stand dankzij een extra bijdrage van de BankGiro Loterij. In het project is nauw samengewerkt met de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft, die met de modernste technieken scans van de bewaard gebleven tuinvazen maakte voor de mallen. De productie en de handbeschildering van de vazen zijn uitgevoerd door Koninklijke Tichelaar, waarbij de hoogstaande 17e-eeuwse tinglazuur- techniek is toegepast. Zo zijn innovatie en ambacht in dit project samengebracht.  

Delfts aardewerk vazen waren in de  17e eeuw zeer exclusieve blikvangers in baroktuinen; ze werden gevuld met destijds kostbare exotische planten, zoals oranje boompjes en ananasplanten. Het was koningin Mary die de basis legde voor het Delfts blauw als nationaal icoon. Van de oorspronkelijke vazen op Het Loo zijn helaas alleen scherven overgebleven. Verspreid over Europa zijn er drie originele modellen van koninklijke vazen achterhaald, die als voorbeeld dienden voor het vervaardigen van de vazen voor in de paleistuinen: in Schloss Favorite in Baden-Württemberg, in Erddig Hall in Wales en in Frankrijk. In 2010 werd deze laatste vaas aangekocht door Paleis Het Loo. 

De vazen staan in het zomerseizoen (juni t/m oktober) in de paleistuinen. Gedurende het hele jaar is een toelichting op het project te zien in de Oostvleugel van het paleis (geopend 13:00–17:00 uur). Deze presentatie, ‘Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen’, illustreert met filmbeelden het productieproces van de vazen. Daarnaast wordt het verhaal verteld over de liefde van koningin Mary voor Delfts blauw en de tuinen. Klik hier voor de film. 
kunst & design
meer informatie
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home