Coovi Elishout, Anderlecht (B)

Jaar: 2009-2010
Locatie: Anderlecht (B)
Architect: prof. Barbara Vanderwee
Opdrachtgever: Vlaamse Gemeenschapscommissie
Aannemer: NV Strabag Belgium AS
Projecttype: restauratie
Product: bijmaak keramische wandtegels, strips en vormstukken, modulemaat: 250x50 mm, vormstukken rondom de ramen in verschillende maten en modellen. Glazuur ontwikkeld die aansluit bij het originele materiaal. Bij het oorspronkelijke materiaal ontwikkeld glazuur aangebracht op zelf vervaardigde vormstukken en op ingekocht materiaal van Ströher Gmbh.
Ten gevolge van de splitsing van de tweetalige campus COOVI-CERIA in een Franstalig en Nederlandstalig gedeelte, besliste de Vlaamse Gemeenschapscommissie om Gebouw 5 en de Kromme Vleugel volledig te renoveren met een maximaal behoud van de oorspronkelijke architecturale eigenheid.

Prof. Barbara Vanderwee uit Brussel benaderde ons met de vraag of het mogelijk zou zijn de nieuwe gevelelementen te maken voor de restauratie van Coovi Elishout in Anderlecht, een school gebouwd in 1948. De bestaande bekleding was zwaar aangetast door vorst. Mevrouw Vanderwee was door de Vlaamse gemeenschapscommissie om advies gevraagd vanwege haar expertise op het gebied van restauratie en herbestemming van waardevolle historische gebouwen.

De opdracht groeide snel uit tot het leveren van een complete gevelbekleding: 50.000 strips, 12.000 tegels en 20.000 vormstukken verdeeld over meer dan 50 verschillende modellen. Met het produceren van grote vormstukken door middel van slib-gieten heeft het bedrijf met deze opdracht haar expertise verder uitgebreid. Niet alleen moesten de geglazuurde elementen naadloos aansluiten bij het oorspronkelijke materiaal, maar ook werd gewerkt met hoogwaardige kleimengsels waarmee kon worden voldaan aan de gestelde kwaliteitseisen, in het bijzonder ten aanzien van vorstbestandheid. 
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home