Zwembad Helperbad, Groningen

Jaar: 2009-2010
Locatie: Groningen
Architect: Holstein Restauratie Architectuur
Opdrachtgever: Gemeente Groningen, Dienst OCSW
Projecttype: restauratie
Product: bijmaak diverse tegels voor wand en vloer in diverse kleuren glazuur, modulemaat: 250x50 mm, vormstukken rondom de ramen in verschillende maten en modellen. Diverse tegels die aansluiten op het originele materiaal. ontwikkeld glazuur aangebracht op zelf vervaardigde vormstukken en op ingekocht materiaal van Agrob Buchtal. 
Hoewel het Helperzwembad (1925) geen beschermd monument is, vindt men dat het zwembad toch kwaliteiten heeft die het behouden waard zijn. Zo is tijdens de renovatie het oorspronkelijke plafond uit 1925 weer in de oude situatie hersteld. Ook zijn nieuwe tegels geplaatst die aansluiten op de historische tegels in en rond het bad.

Het Helperbad in Groningen werd in 1925 gebouwd en is ontworpen door architect M.G Eelkema. In 2008 werd begonnen met een ingrijpende renovatie van het zwembad. Directe aanleiding vormde de sterk verouderde installaties en noodzakelijke beton herstelwerkzaamheden. Holstein restauratiearchitectuur benaderde Koninklijke Tichelaar met de vraag een inventarisatie te doen ten behoeve van aanvullingen van tegelwerk zowel in de vloer, tegen de wand maar ook in het bad zelf. Tijdens de inventarisatie bleek dat in de achterliggende jaren op diverse plaatsen was aangeheeld met standaard tegels. In nauw overleg met architect en Gemeente werd besloten al het tegelwerk terug te brengen in oorspronkelijke staat. Voor deze uitgebreide opdracht werden diverse glazuren en modellen opnieuw ontwikkeld en geproduceerd. In 2010 werd het volledig hernieuwde zwembad heropend. 
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home