Middentunnel CS, Amsterdam

Jaar: 2010-2013
Locatie: Amsterdam
Architect: Benthem Crouwel Architekten/ Merkx
Designer: Evelyne Merkx
Benthem Crouwel Architekten
Opdrachtgever: ProRail/Gemeente Amsterdam
Aannemer: ABM Belbouw
Projecttype: architectuur
Product: 50.000 keramische kreuktegels, 446 x 71 en afgeleiden, celadon, transparant geglazuurd, voorzien van reliëf in oppervlak
De herinrichting van de Middentunnel moet leiden tot een efficiënte en comfortabele afwikkeling van de reizigersstromen in combinatie met goede en aantrekkelijke nieuwe commerciële units. De maatvoeringen, materialen en details zijn net als in het Cuypersgebouw terughoudend, maar hebben een eigentijdser karakter die passen bij de eigen dynamiek van deze ruimte. De gekozen materialen ondersteunen het gebruik van de Middentunnel en dragen bij aan een vanzelfsprekende oriëntatie.

Bij de trappen en roltrappen die naar de perrons leiden, ligt het plafond hoger. De stijgpunten naar de perrons zijn, naast het andere plafond, ook duidelijk zichtbaar en herkenbaar door de wanden die haaks op de loopstromen van de tunnel staan. Deze wanden worden bekleed met een keramische tegel en vormen een soort poort waardoor de ruimte van de Middentunnel voert. De wanden lopen door tot op het perronniveau en zijn zo een balustrade langs de trapgaten. De "kreuktegels" op deze wanden zijn ontworpen door Evelyne Merkx en vervaardigd door Koninklijke Tichelaar.
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home