Floor Arons en Koninklijke Tichelaar B.V.

Pontsteiger, Amsterdam

Jaar: 2016-2017
Locatie: Amsterdam
Architect: Arons & Gelauff
Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Amsterdam Arche
Aannemer: Dura Vermeer/ De Nijs
Projecttype: architectuur
Product: steenstrips, 65 x 225 mm, geglazuurd in een zestal levendige glazuurtinten 
Koninklijke Tichelaar B.V. ontwikkelde in nauwe samenwerking met de architect een zestal levendige glazuurtinten, die zijn aangebracht op steenstrips van 65 bij 225 mm met een geprofileerd oppervlak. De steenstrips worden vooraf  ingestort in betonelementen en in zijn geheel gemonteerd. Het project wordt uitgevoerd door Ontwikkelingscombinatie Amsterdam Arche (Dura Vermeer/ De Nijs)  Het eindresultaat is straks een prachtige, strakke gevel met een beweeglijke uitstraling die wisselt met de seizoenen, weersomstandigheden en hoek van inval.

Pontsteiger is een van de grootste en hoogste woongebouwen van Amsterdam. Waar het gebouw de weidsheid van het IJ raakt, richt het zich op boven de Houthaven. Op 60 meter hoogte begint het imposante `brugdeel’ van acht verdiepingen, met uitzicht tot aan de kust. Pontsteiger maakt op zijn beurt zelf deel uit van het uitzicht van Amsterdammers. De imposante afmetingen en het glansrijke uiterlijk maken het gebouw tot een nieuwe blikvanger van de stad.  Het spectaculaire gebouw is een ontwerp van Arons en Gelauff architecten. Het is een in het oog springend ontwerp met een open structuur. Om de bijzondere positie in de waterstad te verbeelden heeft het gebouw van een afstand gezien de vorm van een poort.

Dichterbij gekomen is zichtbaar dat de Pontsteiger een stoelvorm heeft. De stoel heeft een open rugzijde en is zeven meter opgetild boven de steiger. Daardoor oogt het gebouw verbazingwekkend luchtig. Pontsteiger is gebouwd op de plek waar jarenlang de aanlanding was van het pontje van de Houthaven naar Amsterdam-Noord. Een fenomenaal uitzicht over het gebied met een uitgebreide industriële geschiedenis. Een gebied dat de komende jaren wordt getransformeerd naar een duurzame woonwijk, gebouwd op zeven groene, autoluwe eilanden in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt. 
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home