Groninger Museum, Groningen

Jaar: 2010
Locatie: Groningen
Architect: Alessandro Mendini
Designer: Alessandro Mendini
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Aannemer: Bouwgroep Dijkstra-Draisma
Projecttype: architectuur
Product: 1500 m2 keramische tegels 1200 x 1200 mm voorzien van een decoratie in 12 kleuren die via een zeefdruktechniek is aangebracht.
Het Groninger Museum (1994) naar ontwerp van de Italiaanse architect en vormgever Alessandro Mendini (1931) werd in 2010 grondig gerenoveerd. Een van de pavilioens die Mendini had laten bekleden met grote kleurige laminaatpanelen waren onder invloed van het uv-licht dusdanig verkleurd dat ze vervangen moesten worden. Omdat glazuren in het geheel geen last hebben van verkleuring werd Koninklijke Tichelaar gevraagd hiervoor keramische platen te ontwikkelen.

Alessandro Mendini leverde een nieuw ontwerp voor tegels van 1200 mm x 1200mm aan, waarbij de vorm en de kleurencombinaties veranderd werden ten opzichten van het oorspronkelijke ontwerp. Nooit eerder in de geschiedenis van het bedrijf werden tegels van deze afmetingen geproduceerd en na een interessant ontwikkelingstraject werd het ontwerp met een zeefdruk op grote keramische platen aangebracht. Zowel de architect als de museumdirectie zijn buitengewoon tevreden met het resultaat.

Een van de grote voordelen van keramische tegels is de duurzaamheid van de kleuren. De nieuwe bekleding is bestand tegen de schadelijke gevolgen van het uv-licht en het milieu, waardoor de stralende kleuren, een van de belangrijkste kenmerken van het ontwerp van Alessandro Mendini onaangetast blijven.

Mendini: “I wish I had met Royal Tichelaar earlier in my life”
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home