Patchwork plates

Jaar: 2003
Architect: Marcel Wanders
Designer: Marcel Wanders
Projecttype: kunst & design
Product: delftsaardewerk, diverse glazuren, het product wordt uit lokale klei gevormd en gebakken. Op de gebakken scherf wordt een in huis samengestelde tinglazuur aangebracht. Op de rauwe glazuur wordt geschilderd, waarna het product zeer zorgvuldig een tweede maal wordt gebakken. Een serie bestaande modellen uit de traditionele collectie borden en schotels dienden als basis. De decoratie is deels via transfers aangebracht en deels via handschilderwerk.
In 2003 werd tijdens de internationale Salone di Mobile in Milaan de eerste opdracht van Koninklijke Tichelaar aan toonaangevende hedendaagse ontwerpers gepresenteerd, met als titel 'Nothing New'. Het innoveren van het eeuwenoude ambachtelijk proces en het ontwikkelen van de bestaande collectie waar het handschilderwerk een grote rol speelt, stonden hierin centraal. Aan Hella Jongerius, Jurgen Bey en Marcel Wanders werd gevraagd om vanuit de tinglazuurtechniek, die ook wel faience wordt genoemd, nieuwe decoratiemethoden te bedenken. Drie inspirerende series geven een ingenieus inzicht in het proces van de handschilders en het archief van het bedrijf en zijn een welkome aanvulling op de collectie. 

Marcel Wanders was bijzonder gecharmeerd van de  majolica borden uit onze traditionele collectie. Hij koos vijf verschillende maten uit het archief en ontwierp hiervoor dertig verschillende decors die via een zeefdruktechniek op de rauwe glazuur worden overgebracht en waaraan een goudluster wordt toegevoegd. Door steeds een gedeelte blanco te laten, die later door onze schilders wordt ingevuld, wordt niet alleen het verschil tussen beide technieken zichtbaar, maar maakt hij van de gelegenheid gebruik om telkens op een andere manier de hand van de schilder te laten zien. Zo ontstaat een intrigerende hedendaagse serie borden, die een verrijking zijn van onze hedendaagse collectie.
kunst & design
meer informatie
© 2018 Koninklijke Tichelaar B.V. | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | privacy beleid | disclaimer | cookies | home